Anne Janssen

Deel op social media

Zonder vignet in Oostenrijk autorijden

Het autowegenvignet

Wanneer je op vakantie gaat naar Oostenrijk met de wagen, is het belangrijk om rekening te houden met het verplichte autowegenvignet. Het wegenvignet voor Oostenrijk is namelijk verplicht wanneer je gebruik maakt van de autowegen (Schnellstrasse) en snelwegen (Autobahn) in Oostenrijk. Indien je zonder tolvignet over de snelweg in de Alpen rijdt, kan je een fikse boete riskeren.

Toch kan je ervoor kiezen om zonder vignet door Oostenrijk te rijden, zonder een boete te riskeren. Je doet dit door over bepaalde wegen te rijden die niet voorzien zijn van de tolplicht. Hoe je dat precies doet en welke wegen je moet nemen, lees je in dit artikel.

Met de auto naar Saalbach-Hinterglemm

Ga je op vakantie of op wintersport naar het skigebied Saalbach Hinterglemm dan bestaat er een mogelijkheid om de tolwegen in Oostenrijk te vermijden. Dit geldt overigens ook wanneer je naar Kaprun of Zell am See op vakantie gaat.

Je rijdt via de A3 richting München en rijdt vanaf hier de A8 op. Vanaf de A8 rijdt je naar de A93 richting Verona/Brenner/Innsbruck/Kufstein/Osterreich/Italien. Hierna neem je de afslag Tiroler Str. Deze afslag is tevens ook de grensovergang van Duitsland – Oostenrijk. Volg de borden naar Inzell, Lofer, en Saalfelden. Wanneer je bij Maishofen bent aangekomen neem je de afslag richting het skigebied Saalbach Hinterglemm.

Autorijden naar het Zillertal

Wanneer je wilt rijden in Oostenrijk naar het Zillertal is er ook een mogelijkheid om zonder milieuvignet op de bestemming aan te komen. Ook hier begint de reis op de A8 in Duitsland waarna je de afslag neemt naar de B381. Sla bij de Tegernseer Str./B307 af en volg de borden naar Achenwald/B181. Volg vanaf hier de B169 naar Zillertal.

Zonder vignet kun je dus naar de dorpen Fügen, Mayrhofen, Kaltenbach, Hintertux, of Gerlos rijden. Let echter wel goed op, voor vertrek dat er geen wegafsluitingen zijn waardoor je alsnog via de Oostenrijkse snelweg moet rijden.

Zonder vignet over de Brennerpas

Wanneer je via Oostenrijk naar Italië wilt rijden, is er een grote kans dat je via de Brenner Autobahn rijdt. Wel kost deze route je een uur extra reistijd, maar dan zie je ook wel meer van het land. Ook belangrijk om te weten is dat voor de Brennerpas ook tol betaald moet worden. Dit staat geheel los van het reguliere vignet voor Oostenrijk. Een enkele rit over de Brenner pass kost je €15.95.

Zonder tolvignet naar de Brenner Autobahn rijden gaat als volgt: Vanaf München neem je de B95 richting Garmisch Partenkirchen. Vervolgens volg je de borden naar Mittenwald, Scharnitz, Seefeld richting Zirl via de B171. Je vervolgt je route naar de B174 naar de B182.

uitzicht van sneeuw

Op vakantie naar SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

Wanneer je met de auto op vakantie wilt naar het skigebied SkiWelt of een plek rondom Kufstein, kun je ook zonder autobahnvignet hierheen rijden. Dorpen zoals Ellmau, Söll, Hopfgarten, Itter, Westendorf, en Scheffau kun je dus eenvoudig bereiken zonder de Oostenrijkse snelwegen te gebruiken.

Vlak voor de Oostenrijkse grens moet je bij Kiefersfelden de A93 verlaten en de Kufsteiner Strasse nemen richting de B171. Deze weg loopt uiteindelijk over in de B173 welke wordt vervolgd door de B178.

Wil je toch een vignet Oostenrijk kopen?

De Oostenrijkse snelwegen vermijden om zo een autovignet te besparen is dus mogelijk. Toch moet je wel goed oppassen dat je geen verkeerde afslag neemt, of dat je door een omleiding ook via de Autobahn wordt geleid. In deze gevallen riskeer je namelijk een flinke boete vanaf €120 omdat je zonder wegenvignet over de snelweg rijdt. Ook kunnen de bovengenoemde routes wat extra tijd kosten omdat ze de snelwegen vermijden.

Daarom is het verstandig om vooralsnog een vignet Oostenrijk te kopen. Op deze manier neem je namelijk geen risico en kun je elke route nemen die je wilt. Je kunt bij ons een vignet voor Oostenrijk online kopen. Een 10-daags vignet kost €9,20 excl. administratiekosten en wordt op werkdagen altijd binnen 24 uur geleverd.

Voor welke wagens is een autowegenvignet verplicht?

Alle voertuigen met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kilogram zijn verplicht om met een autovignet te rijden. Je kunt op het kentekenbewijs van jouw wagen vinden of jouw auto in deze klasse valt. Ook wanneer je een personenauto hebt en met een caravan of aanhangwagen rijdt, is een regulier tolvignet voldoende. De gewichtsklasse is namelijk enkel van toepassing op het trekkende voertuig.

Wanneer je een voertuig hebt welke zwaarder is dan 3500 kilogram dien je in het bezit te zijn van een GO-Box. Ook campers vallen hier over het algemeen onder, maar voor de zekerheid kun je ook hier de gegevens op het kentekenbewijs checken.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen