Anne Janssen

Deel op social media
Winterbanden in de sneeuw

Winterbanden zijn verplicht in Oostenrijk

In Oostenrijk is het gedurende bepaalde periodes verplicht om met winterbanden te rijden. Op deze manier wordt de veiligheid van weggebruikers beter te gewaarborgd. Deze banden zorgen ervoor dat de remweg een stuk korter wordt en dat de kans op een ongeluk een stuk kleiner wordt. Er gelden vaste periodes waarin het gebruik van winterbanden wettelijk verplicht is. Ook door middel van verkeersborden wordt bovendien aangegeven waar het verplicht is om gebruik te maken van sneeuwkettingen. Op deze pagina vertellen we meer over winterbanden in Oostenrijk.

 

Wanneer heb je winterbanden nodig?

Vanaf 1 januari 2009 is het in Oostenrijk verplicht om te rijden met winterbanden in de periode van 1 november tot 15 april. Buiten deze periode kan het in gebieden waar nog sprake is van winterse omstandigheden nog steeds verplicht zijn om met deze banden te rijden. Onder winterse omstandigheden verstaan we sneeuw, ijs en gladheid. Deze regel geldt niet alleen voor auto’s uit Oostenrijk, maar ook voor voertuigen uit het buitenland, zoals wagens uit België.

 

De eisen voor winterbanden

Winterbanden moeten wettelijk gezien de aanduiding M+S hebben (dit mag ook M&S, M/S, M-S etc. zijn). Bovendien moeten de banden op alle wielen gemonteerd zitten. Er wordt geadviseerd om gebruik te maken van banden waar zowel de M+S-codering als een sneeuwvloksymbool op staat. Wanneer je in de periode van 1 november tot 15 april of tijdens winterse omstandigheden met een aanhanger rijdt, hoeft deze niet voorzien te zijn van winterbanden, zolang de wagen die de aanhanger trekt dit maar wel is.

Let op: banden met de benaming “all season banden” of “all weather banden” gelden in Oostenrijk niet als winterbanden. Wanneer je tussen 1 november en 15 april met deze banden in Oostenrijk rijdt, voldoe je wettelijk gezien dus niet aan de winterbandenplicht.

 

De regels voor sneeuwkettingen

Hoewel er geen vaste periode is waarin het verplicht is om met sneeuwkettingen te rijden, wordt het wel ten zeerste aangeraden om sneeuwkettingen mee te nemen wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat. Het kan namelijk wel verplicht zijn om op bepaalde wegen met sneeuwkettingen te rijden, bijvoorbeeld wanneer dit staat aangegeven met een verkeersbord. Dit betreft een rond, blauw verkeersbord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat weergegeven. Sneeuwkettingen moeten altijd op de aangedreven wielen gemonteerd worden. Wanneer je rijdt met een auto met sneeuwkettingen, mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden. Sneeuwkettingen mogelijk eventueel ook op zomerbanden gemonteerd worden.

 

Het profiel van de winterbanden

De profieldiepte van de winterbanden hangt af van het type banden waarmee je rijdt. Voor radiaalbanden geldt een minimale profieldiepte van 4 mm. Voor diagonaalbanden is dit minimum 5 mm. Dit mag dus wel meer, maar absoluut niet minder zijn.

 

De risico’s die je kunt oplopen als je geen winterbanden hebt

Wanneer je zonder winterbanden rijdt terwijl dit wel verplicht is, kan je hier sowieso een boete voor krijgen. Deze boete kan oplopen tot maar liefst €5.000,-. Wanneer je niet met winterbanden rijdt terwijl dit wel verplicht was en je raakt betrokken bij een ongeluk, kan je altijd verantwoordelijk worden gesteld voor dit ongeluk, ook al heb je het niet veroorzaakt. Dit noemen we de ‘omgekeerde bewijsplicht’. Ook kan het rijden zonder winterbanden in de periode waarin deze plicht wel geldt leiden tot problemen met verzekeringsmaatschappijen wanneer je schade wil claimen. Het kan zelfs leiden tot inbeslagname van het voertuig waarmee je rijdt.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen