Anne Janssen

Deel op social media
Wegen in de Oostenrijkse bergen

Wat moet je verplicht in je auto hebben als je op reis bent in Oostenrijk?

Wanneer je met de auto op vakantie gaat naar Oostenrijk, ben je verplicht om een aantal zaken mee te nemen in de auto. Op deze pagina vind je een overzicht van de items die je in de auto mee moet nemen. Ook vertellen we wanneer het verplicht is om te rijden met winterbanden en sneeuwkettingen, de verplichting om een vignet voor Oostenrijk aan te vragen, de overige verkeersregels in Oostenrijk en de gevolgen wanneer je je niet aan de verkeersregels in Oostenrijk houdt. Op deze manier blijf je goed op de hoogte en kan je zonder problemen op vakantie.

 

Verplicht mee in de auto

De volgende items zijn in Oostenrijk verplicht om mee te nemen in de auto:

  • Gevarendriehoek. Je bent in dit land verplicht om een gevarendriehoek mee te nemen in de auto. Deze driehoek gebruik je wanneer je vanwege pech of een ongeval langs de weg komt te staan. Je plaatst de gevarendriehoek dan achter de auto op dit meer dan 1 meter afstand van de weg en je doet de waarschuwingslichten van je auto aan. Op deze manier kunnen je medeweggebruikers goed zien dat jij met je wagen langs de weg staat en kunnen zij op tijd snelheid minderen.
  • Veiligheidshesje. Het is verplicht om in de auto een veiligheidshesje te hebben. We adviseren om een veiligheidshesje mee te nemen voor alle inzittenden. Deze hesjes moeten voldoen aan de EN471-norm, moeten voorzien zijn van retro-reflecterende banen en moeten fluorescerend geel, oranje of rood zijn.
  • Verbanddoos. Het is verplicht om, wanneer je gebruik maakt van de Oostenrijkse wegen, een verbanddoos mee te nemen. Deze moet compleet zijn en vuilbestendig en stevig zijn.
  • Het is niet verplicht om een brandblusseren reservelampenmee te nemen in de auto, maar dit is natuurlijk altijd verstandig. Bestuurders die gebruik maken van een bril of contactlenzen wordt aangeraden om een reservebrilmee te nemen. Bestuurders die rijden in een voertuig met de toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg en in een auto of camper met daar achter een caravan of aanhangwagen rijden met een maximaal toegestaan gewicht van in totaal meer dan 750 kg, moeten ten minste één wielkeg

Je kunt de items die je verplicht moet meenemen natuurlijk aanschaffen, maar wanneer je in Oostenrijk een auto huurt om in te rijden, huur je deze vaak inclusief deze items. Controleer wel altijd van tevoren of alle items aanwezig en in goede staat zijn.

 

Winterbanden en sneeuwkettingen

Wanneer je op wintersport gaat naar Oostenrijk en je dus in de winterperiode door dit land gaat rijden, ben je ook verplicht om winterbanden en sneeuwkettingen mee te nemen. Rijden op winterbanden is in Oostenrijk van 1 november tot en met 15 april wettelijk verplicht bij winterse omstandigheden, zoals gladheid, sneeuw en ijs. Alleen banden met de aanduiding M+S worden beschouwd als winterband. Winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 4 mm (radiaalbanden) of 5 mm (diagonaalbanden) hebben. Het is verplicht om de winterbanden op alle wielen te monteren. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan wanneer de weg bedekt is met ijzel of sneeuw. De verplichting om met sneeuwkettingen te rijden wordt aangegeven door middel van verkeersborden waarop een witte autoband met een sneeuwketting te zien is. Als je dit verkeersbord ziet, ben je verplicht om de sneeuwkettingen op alle aangedreven wielen te monteren. Wanneer je op wintersport gaat naar Oostenrijk, wordt dringend aangeraden om altijd sneeuwkettingen mee te nemen. Rijd je zonder winterbanden of zonder sneeuwkettingen op plekken waar dit wél had gemoeten? Dan kan je aansprakelijk gesteld worden voor de gereden schade, zelfs wanneer jij niet verantwoordelijk bent voor het ongeluk.

 

Vignet Oostenrijk

In Oostenrijk geldt een vignetplicht. Iedereen die gebruik maakt van het Oostenrijkse wegennetwerk moet een vignet aanvragen. Dit wegenvignet vervangt het oude tolsysteem en door een e-vignet aan te schaffen betaal je als het ware voor jouw gebruik van de Autobahn. Op onze website kan je een tolvignet voor Oostenrijk aanschaffen. Bestel je jouw autobahnvignet voor 16.00 uur? Dan wordt deze dezelfde dag nog verzonden. Je koopt bij ons een tolvignet voor tien dagen al voor €15,95.

Naast de wegen waarvoor je verplicht in het bezit moet zijn van een autobahnvignet, zijn er ook nog aparte toltrajecten waarvoor je specifieke tolvignettes moet aanschaffen. Op onze website kan je bijvoorbeeld voor de Karawankentunnel een apart vignet kopen. Maak je gebruik van een van de aparte toltrajecten in Oostenrijk? Let dan goed op dat je hier het juiste vignette voor bestelt.

 

Overige verkeersregels in Oostenrijk

Natuurlijk zijn er ook overige verkeersregels waar je in Oostenrijk rekening mee moet houden. De belangrijkste regels vind je hieronder:

  • Mobiele telefoon. Het is verboden om gebruik te maken van de mobiele telefoon tijdens het rijden. Ook het vasthouden van de mobiele telefoon is in de auto verboden. Dit verbod geldt ook voor fietsers.
  • Het maximaal toegestane alcoholgehalte is in Oostenrijk 0,49 promille. Voor bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs is dit 0,1 promille. Rijden onder invloed van drugs is in alle gevallen verboden.
  • Het is officieel verboden om gebruik te maken van flitspaalsignalering. Je mag echter wel gebruik maken van een telefoon of een navigatiesysteem om de route te zien en deze vorm van navigatie mag wel aangeven waar vaste flitspalen staan of trajectcontroles zijn.

 

Gevolgen wanneer je niet aan de eisen voldoet

Wanneer je je niet aan de regels houdt in Oostenrijk, loop je kans om een boete te ontvangen. Of je wel of niet in het bezit bent van een vignet, wordt gecontroleerd door middel van een digitale controle. Deze kan je niet ontlopen wanneer je gebruik maakt van de snelwegen in dit land. Houd je je niet aan de overige verkeersregels of zijn de verplichte items niet aanwezig in je auto? Dan kan je een boete krijgen.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen