Anne Janssen

Deel op social media
autos rijden in Oostenrijk

Wat moet je meenemen in de auto naar Oostenrijk?

Wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat, dan zijn er een aantal zaken die je niet mag vergeten. Om te voorkomen dat je een boete krijgt, is het slim om je goed voor te bereiden op je autovakantie en zeker te weten dat je geen spullen vergeet, zoals bijvoorbeeld een gevarendriehoek of een veiligheidshesje. In dit artikel lees je wat je absoluut niet mag vergeten en wat je verplicht mee moet nemen in de auto als je naar Oostenrijk gaat.

Wegenvignet

Ga je met de auto naar Oostenrijk? Dan heb je een wegenvignet nodig. Met dit wegenvignet heb je toegang tot de meeste snelwegen in Oostenrijk. Het vignet is op onze website te bestellen. Let op: het vignet heb je niet nodig voor alle snelwegen in Oostenrijk, maar wel voor het grootste gedeelte van het wegennetwerk. Wij raden je daarom aan om het wegenvignet sowieso aan te schaffen voordat je aan je reis begint.

Gevarendriehoek

Het is in Oostenrijk verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben in de auto. In het geval van pech of een ongeval, moet je de gevarendriehoek op ruime afstand van de achterkant van je voertuig plaatsen. De driehoek moet minimaal 1 meter van de rand van de weg staan, of je nu je alarmlichten aanzet of niet.

Veiligheidshesje

Je bent in Oostenrijk verplicht om een veiligheidshesje in je auto te hebben. In het geval van pech of een ongeval buiten de bebouwde kom is de bestuurder van de auto verplicht om dit veiligheidshesje ook te dragen. Het wordt geadviseerd om tevens een veiligheidshesje aan te schaffen voor alle medepassagiers in de auto. In Europa moeten veiligheidshesjes voldoen aan de EN471-norm. Dit houdt in dat de veiligheidshesjes fluorescerend rood, oranje of geel moeten zijn en dat de hesjes voorzien moeten zijn van reflecterende lijnen.

Verbanddoos

Ga je met de auto op vakantie naar Oostenrijk? Dan moet je een verbanddoos meenemen in de auto. De verbanddoos moet compleet, stevig en vuilbestendig zijn.

Wintersport

Oostenrijk is een populaire vakantiebestemming voor liefhebbers van wintersport. Ga je in de winter met de auto naar Oostenrijk? Dan gelden er extra regels.

* Winterbanden zijn verplicht in de winterperiode (van 1 november t/m 15 april) en bij winterse omstandigheden voor alle auto’s (dus ook Nederlandse auto’s). We spreken van winterse omstandigheden als de weg bedekt is met sneeuw(modder) of ijs. Winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 4 mm (radiaalbanden) of 5 mm (diagonaalbanden) hebben en moeten op alle wielen worden gemonteerd.

* Het gebruik van sneeuwkettingen wordt in Oostenrijk dringend aangeraken en soms is dit zelfs verplicht. De verplichting om sneeuwkettingen te gebruiken wordt aangegeven met een verkeersbord. Het bord is rond en heeft een blauwe kleur en ophet bord staat een auto met een sneeuwketting afgebeeld. Sneeuwkettingen mogen uitsluitend gebruikt worden op wegen die (bijna) geheel bedekt zijn met sneeuw of ijs. Sneeuwkettingen moeten altijd aangebracht worden op de aandrijvende wielen en met sneeuwkettingen mag een auto maximaal 50 km/u rijden. Kunststof sneeuwkettingen zijn niet toegestaan.

wat moet ik meenemen naar oostenrijk

* Spijkerbanden zijn toegestaan in de winterperiode (van 1 oktober t/m 31 mei). Als je gebruik maakt van spijkerbanden, moeten deze gemonteerd worden op alle wielen en op de auto en/of aanhanger moet een bord worden gemonteerd dat aangeeft dat de auto rijdt met spijkerbanden.

Overige regels met betrekking tot autorijden in Oostenrijk in de winter

* Bestuurders zijn verplicht om hun auto sneeuw- en ijsvrij te maken voordat zij gaan rijden. Dit geldt zowel voor ijs op de ramen als voor sneeuw op het dak. In Oostenrijk is het verboden om de auto te laten draaien wanneer je je ramen krabt.

* Rijd je in Oostenrijk met een huurauto? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de correcte winteruitrusting in de auto. De huurmaatschappij is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de verplichte uitrusting in de auto.

Met de auto naar Oostenrijk

Ga je autorijden in Oostenrijk? Houd dan rekening met de bovenstaande regels. Zo weet je zeker dat je geen boete riskeert en bovenal weet je zeker dat je jezelf en je medeweggebruikers niet in gevaar brengt.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen