Als je op vakantie gaat naar het buitenland, is het verstandig om je van tevoren goed in te lezen in de verkeersregels van dit land. Hoewel veel regels en verkeersborden overeenkomen met de verkeersregels en de borden in Nederland, zijn er ook heel veel dingen anders. Ga je naar Oostenrijk? Dan krijg je te maken met toltrajecten, een wegenvignet en de algemene verkeersregels van Oostenrijk. In dit blog vertellen wij je meer over de verkeersregels in Oostenrijk.
In principe geldt in Oostenrijk de regel dat je binnen de bebouwde kom maximaal 50 km/u mag rijden (met uitzondering van Graz, waar je maximaal 30 km/u mag rijden). Op de autosnelwegen geldt een minimumsnelheid van 60 km/u. De maximumsnelheid is hier 130 km/u voor personenauto’s en kampeerauto’s tot 3,5T. Op de overige wegen is de maximale snelheid voor deze voertuigen 100 km/u. Voor personenwagens die een aanhangwagen of caravan van max. 750 kg trekken en voor personenauto’s die een aanhangwagen trekken waarvan het gewicht niet meer is dan dat van het voertuig dat de aanhangwagen trekt en waarvoor het maximale gewicht van de personenauto én de aanhangwagen bij elkaar niet meer dan 3,5T bedraagt, geldt een maximumsnelheid van 100 km/u. Op overige wegen geldt in dit geval een maximale snelheid van 80 km/u. Voor overige voertuigen en kampeerauto’s geldt op de snelweg een maximale snelheid van 80 km/u. Voor deze voertuigen geldt een maximale snelheid van 70 km/u op overige wegen.
Ieder land heeft zo zijn eigen, specifieke verkeersregels. Ook in Oostenrijk gelden er regels die specifiek in dit land gelden. Hieronder zullen we enkele verkeersregels noemen waarvan wij denken dat het slim is als je hiervan op de hoogte bent:
De verkeerslichten in Oostenrijk wijken in werking een klein beetje af van de verkeerslichten zoals wij ze gewend zijn in Nederland. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde kleuren (groen, oranje en rood). Wanneer er een groen licht knippert, betekent dit dat het rode licht bijna gaat verschijnen. Dit is te vergelijken met het oranje licht in Nederland. Voertuigen die niet meer kunnen afremmen mogen doorrijden, maar wanneer afremmen nog mogelijk is, is dit wenselijk. Een oranje knipperlicht dat brandt in combinatie met een rood licht, geeft aan dat het groene licht bijna gaat verschijnen. Dit is dus een voorbereiding op het feit dat het verkeer bijna weer mag gaan rijden.
Net zoals in Nederland, zijn er ook in Oostenrijk strenge regels met betrekking tot het toegelaten alcoholgehalte.
Als bestuurder is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,5 pro mille.
Voor bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs is dit 0,1 pro mille. Ditzelfde geldt ook voor bestuurders van vrachtwagens en bussen.
Om in Oostenrijk gebruik te mogen maken van het wegennetwerk, moet je een wegenvignet voor Oostenrijk aanschaffen. Hoewel er ook delen van het wegennetwerk zijn waarvoor je geen vignet nodig hebt, de zogenaamde Sondermautstrecken, is het toch verstandig om sowieso een vignet aan te schaffen als je naar Oostenrijk gaat, omdat het bijna onmogelijk is om de Sondermautstrecken te bereiken zonder gebruik te maken van een weg waarvoor je een wegenvignet nodig hebt. Een wegenvignet kan je van tevoren aanschaffen. Dit is mogelijk via onze website. Een vignet voor Oostenrijk bedraagt bij ons slechts € 15,95,-. Naast de kosten van een wegenvignet moet je ook rekening houden met toltarieven voor de Sondermautstrecken. Zo moet je bijvoorbeeld voor de Arlbergtunnel, de Karawankentunnel, de Tauerntunnel, de Bosrucktunnel, de Gleinalmtunnel en de Brennerpas apart tol betalen. Wanneer je de tol van tevoren voldoet, kan je dankzij toldetectie (dit wordt in Oostenrijk videomaut genoemd) direct door het tolpoortje heen rijden.
[caption id="attachment_437" align="alignnone" width="793"] Ingang Karawankentunnel[/caption]
Als je met de auto op vakantie gaat naar Oostenrijk, zijn er een aantal zaken die je niet mag vergeten mee te nemen. Rijd je in een voertuig met 2 of meer assen? Dan ben je verplicht om in het bezit te zijn van een reflecterend veiligheidshesje. Dit hesje moet een gele, oranje of rode kleur hebben en moet fluorescerend zijn. Het hesje moet voldoen aan de Europese norm EN471. Bestuurders moeten dit hesje dragen wanneer ze buiten de bebouwde kom uit hun voertuig moeten stappen bij pech of bij een ongeval. Tevens ben je verplicht om een gevarendriehoek mee te nemen naar Oostenrijk. In het geval van pech of een ongeval, plaats je de gevarendriehoek op voldoende afstand achter het voertuig, zodat de langsrijdende voertuigen op voorhand zien dat je met je voertuig langs de weg stilstaat.
Verdere regels met betrekking tot autorijden in Oostenrijk
Ga je op vakantie naar Oostenrijk met kinderen? Vergeet dan niet dat kinderen jonger dan 14 jaar en kleiner dan 1,50 meter achterin moeten zitten met een speciaal kinderzitje. Kinderen dienen altijd een gordel te dragen tijdens de autorit. Personen die ouder zijn dan 14 jaar, maar die wel kleiner zijn dan 1,50 meter, moeten gebruik maken van een gordel die op deze persoon is aangepast.
Andere zaken om rekening mee te houden
Natuurlijk zijn er, naast verkeersregels en verplichtingen, ook andere zaken waar je rekening mee moet houden als je met de auto naar Oostenrijk gaat. Bekijk bijvoorbeeld van tevoren wat de benzineprijzen in Oostenrijk zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De benzineprijs in Oostenrijk is uiteraard niet hetzelfde als de benzineprijs in Nederland en het is fijn als je dit van tevoren incalculeert.