Anne Janssen

Deel op social media
Tolweg in Oostenrijk

Tolwegen in Oostenrijk

In Oostenrijk geldt een vignetplicht. Dit houdt in dat iedereen die gebruik wil maken van de Oostenrijkse snelwegen in het bezit moet zijn van een vignet. Dit tolvignet geeft toegang tot het Oostenrijkse wegennetwerk. Het kopen van een VAB autobahnvignet is verplicht voor mensen die gebruik willen maken van de Oostenrijkse Autobahn. Hiernaast is het ook noodzakelijk om een wegenvignet aan te schaffen voor specifieke toltrajecten, de Sondermautstrecken. Hiervoor moet je tol betalen en een apart tolvignet aanschaffen. Deze trajecten zijn meestal strategisch gelegen wegen en tunnels die lastig te vermijden zijn. Op deze pagina vertellen we je voor welke Sondermautstrecken je een apart tolvignet nodig hebt.

 

S16 Arlberg verkeerstunnel

De S16 loopt door de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol. De Arlberg Straßentunnel is onderdeel van deze tolweg, en hiervoor moet apart tol betaald moet worden. De tunnel doorboort het massief richting Vorarlberg. Voor deze tunnel kan je kiezen of je wil betalen voor een jaarkaart of een enkele rit.

 

A11 Karawankentunnel

De Karawankentunnel wordt vooral gebruikt door verkeer dat de grens van Oostenrijk en Slovenië passeert. De tunnel is gelegen op de Oostenrijkse A11 en de Sloveense A2. De Karawankentunnel doorkruist het gelijknamige Karawankengebergte en is de enige directe route om dit massief te doorkruisen. Alternatieven betekenen dat je een heel eind moet omrijden en nabijgelegen passen leiden ofwel naar het oosten (de Loiblpass) of naar het westen (de Würzenpass).

 

A10 Tauerntunnel

Deze tunnel maakt onderdeel uit van de Tauern Autobahn. Op het hoogste punt van deze snelweg is de Tauerntunnel aangelegd. Samen met de Brennerpas is deze tunnel de enige manier om over of onder de hoofdkram van de Alpen door te rijden. De ingang van de tunnel is gelegen bij de plaats Flachauwinkel. Aan de zijdzuide komt het verkeer uit bij de plaats Zederhaus.

 

A9 Pyhrnautobahn

Deze snelweg van 230 kilometer lang loopt langs de oostelijke kant van de Alpen. De weg loopt van de stad Linz in Oostenrijk naar de stad Graz en 29 tunnels maken deel uit van deze snelweg. De belangrijkste twee tunnels zijn de Bosrucktunnel en de Gleinalmtunnel. Dit zijn tevens de twee tunnels die vallen onder de Sondermautstrecken waarvoor apart tol geheven wordt.

 

A9 Bosrucktunnel

Deze tunnel verbindt de Oostenrijkse deelstaten Oberösterreich en Steiermark met elkaar. De tunnel loopt door de Alpen heen. Een alternatief voor deze tunnel is de Pyhrnpasshöhe, waar vrachtverkeer verboden is. Vrachtverkeer is, voor verkeer tussen de steden Spital am Pyhrn en Liezen, dus genoodzaakt om gebruik te maken van deze tunnel.

 

A9 Gleinalmtunnel

Deze tunnel is één van de langste tweebuizige tunnels van Europa. De tunnel doorkruist de Gleinalpe, een onderdeel van de Alpen met een hoogte van 1900 meter. Een alternatief voor deze tunnel is de bergpas Gaberl, maar deze ligt 25 kilometer richting het zuidwesten en heeft een hoogte van bijna 1600 meter, waardoor de pas niet geschikt is voor alle soorten verkeer.

 

A13 Brennerautobahn

De Brennerautobahn is de route die wordt genomen door veel vakantieverkeer dat via Oostenrijk richting Italië rijdt, omdat de Brennerpas de snelste route is om via Oostenrijk in Italië te komen. Deze snelweg valt onder de Sondermautstrecken waarvoor apart tol betaald moet worden. De Brennerpas heeft een hoogte van slechts 1375 en is hiermee een relatief lage pasovergang over de hoofdkam van de Alpen. De pas ligt in de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

 

Videomaut

Het betalen voor de Sondermautstrecken kan gedaan worden door middel van Videomaut. Je schaft dan een digitaal tolvignet voor een traject aan. Dit vignet wordt gekoppeld aan je kenteken. Door middel van digitale controles wordt het kenteken van je wagen gescand en wordt er gecontroleerd of je netjes aan je vignetplicht hebt voldaan. Dit is een stuk eenvoudiger dan het kopen van een tolsticker die aan de binnenkant van je voorruit moet kleven. Bovendien scheelt dit digitale controlesysteem heel veel tijd en staan er op deze manier dus minder lange files op de tolwegen.

 

Tarieven

Op dit moment gelden de tarieven die zijn weergegeven in de onderstaande tabel (deze tabel is bijgewerkt in maart 2019). Deze tarieven gelden voor alle soorten voertuigen (zowel voor motoren, personenauto’s met en zonder caravan of aanhangwagen en campers met een toegestane maximummassa van 3500 kg).

Snelweg Toltraject Prijs
A 9 A9 Gleinalmtunnel (Pyhrnautobahn) € 22,95
A 9 A9 Bosrucktunnel (Pyhrnautobahn) € 11,95
A 10 A10 Tauern Autobahn (incl. Tauern- en Katschbergtunnel) € 17,95
A 11 A11 Karawankentunnel € 15,95
A 13 A13 Brennerautobahn € 15,95
S 16 S16 Arlberg Schnellstrasse € 16,95

Vignet bestellen?

Op onze website kan je een vignet bestellen. Bij ons bestel je een digitaal autobahnvignet, waardoor je geen tolsticker op de voorruit van je wagen hoeft te plakken. Bij veel websites geldt een wachttijd van 18 dagen, maar bij ons niet! Je kunt dus direct op vakantie naar Oostenrijk. Vanaf €15,95 kan je je tolvignet bij ons bestellen. Wanneer je je bestelling voor 16.00 uur plaats, verzenden wij jouw bestelling nog dezelfde dag.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen