Arlbergtunnel

Selecteer het vignet

Je bestelling is succesvol afgerond. Indien je tijdens de reis in Oostenrijk over een toltraject rijdt, kun je hiervoor een vignet aanschaffen op deze pagina. Rijd je niet over een toltraject? Dan kun je het venster wegklikken.

Specifieke Toltrajecten

Selecteer het gewenste toltraject.

B
B

Tol voor de Arlbergtunnel in Oostenrijk

Ga je binnenkort met de auto op vakantie naar Oostenrijk? Dan kan het zomaar zijn dat je via de Arlbergtunnel rijdt. De tunnel bevindt zich in het westen van het land en trekt voornamelijk in het hoogseizoen vakantiegangers. Rijd je door deze tunnel? Dan is het belangrijk voor je autoreis een vignet voor de tunnel aan te schaffen. Hoe het precies zit met de vignetten voor Oostenrijk, lees je in dit artikel.

 

De Oostenrijkse Sondermautstrecken

Sondermautstrecken zijn specifieke delen van het wegennetwerk van Oostenrijk welke apart tolsecties vormen. Dit zijn vaak strategisch gelegen wegen welke een tunnel omvatten. Ook de Arlberg tunnel behoort tot de Sondermautstrecken. Voor deze verkeerstunnel moet je dus apart tol betalen wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat.

groen landschap

De Arlberg tunnel

De lengte van de Arlbergtunnel is bijna 14 kilometer lang, waarmee het de langste tunnel van Oostenrijk is. De tunnel behoort tot de Arlberg Schnellstrasse, ook bekend als de S16. Deze autoweg zal je hoogstwaarschijnlijk nemen wanneer je van Tirol naar Vorarlberg wilt rijden, of andersom. De S16 is een alternatief voor reizigers die de Arlbergpass in willen vermijden. Deze pas is 1.793 meter hoog en omvat uiteraard meer bochten en kost meer tijd. Wanneer je de tijd hebt is het wel een aanrader om over de adembenemende pas te rijden welke door het Arlbergmassief loopt.

 

De bouw van de verkeerstunnel heeft ongeveer 4 jaar geduurd en liep van 1974 tot 1978. De reden voor de bouw was de verkeersdrukte op de Arlbergpass, waar destijds veel files ontstonden. Bovendien werd de pass in de winter vaak gesloten wegens lawinegevaar waardoor auto’s hier niet konden rijden. Door de opening van de verkeerstunnel kunnen voertuigen het gehele jaar door van Tirol naar Vorarlberg rijden.

 

In de periode tussen 2014 en 2017 werd de tunnel gerenoveerd voor €160 miljoen. De renovatie was gefocust op de veiligheid waardoor er nieuwe pechhavens en vluchtstroken zijn aangelegd. Bovendien zijn er tientallen camera’s gemonteerd zodat het verkeer in de verkeerstunnel in de gaten kan worden gehouden.

 

Naar schattingen rijden er jaarlijks 18 miljoen voertuigen door de Arlberg tunnel. Dit lijkt veel, maar in de praktijk valt dit mee. Zo zijn de files in de tunnel vrij beperkt, zelfs in het hoogseizoen.

Kosten voor de Arlbergtunnel

Het toltarief voor personenauto’s voor een enkele reis door de Arlbergtunnel bedraagt €16,95. Deze is het gehele jaar geldig maar kan slechts voor 1 rit worden gebruikt. Dit zijn dus de kosten waar je rekening mee moet houden wanneer je ervoor kiest om niet via de Arlbergpass, maar via de Arlbergtunnel te rijden. Omdat het niet waarschijnlijk is dat je de Arlbergtunnel bereikt zonder gebruik te maken van wegen waarvoor je een vignet nodig hebt, raden wij het ook aan om een wegenvignet aan te schaffen. Meer over het autovignet lees je hieronder.

 

Arlbertunnel maut

Je kunt vandaag der dag gebruik maken van de Oostenrijkse videomaut; een digitaal tolvignet. Het werkt als volgt: wij koppen het kenteken van jouw auto digitaal aan de mautkarte. Op het moment dat je de tolpoortjes voor de verkeerstunnel passeert, scant een camera het kenteken van jouw voertuig. Omdat dit kenteken geregistreerd staat, gaan de tolpoortjes automatisch open en kun je eenvoudig doorrijden. Je kunt hierdoor files voorkomen en hoef je niet meer telkens te wachten voor de tolpoortjes.

 

Vignet voor Oostenrijk

Wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat, ben je verplicht om een wegenvignet aan te schaffen. Dit is verplicht wanneer je gebruik maakt van de Oostenrijkse snelwegen. Je kunt het zien als een soort van wegenbelasting. Belangrijk om te weten is dat dit vignet niet gebruikt kan worden op de Sondermautstrecken, je hebt dus twee vignetten nodig wanneer je over de Arlberg Schnellstrasse rijdt. De prijs voor een vignet Oostenrijk bedraagt €15.95 en is 10 dagen geldig. Ga je langer? Via ons bestelproces kun je eenvoudig zien welk vignet je nodig hebt voor jouw autovakantie. Een gewoon tolvignet voor Oostenrijk is te bestellen op onze website via deze link.

0

Your Cart