Anne Janssen

Deel op social media
Maximale snelheid in Oostenrijk

Maximale snelheid voor Oostenrijk

Wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat, moet je je aan de verkeersregels van dit land houden. Op deze pagina vertellen we je de belangrijkste dingen over het verkeer in Oostenrijk, wat de belangrijkste verkeersregels in Oostenrijk zijn en wat de maximale snelheid is op de snelwegen in Oostenrijk.

 

De verkeersregels in Oostenrijk

In Oostenrijk gelden er andere verkeersregels dan in België. Hoewel veel verkeersregels aangegeven worden door middel van verkeersborden, zijn er een aantal regels die belangrijk zijn om te weten wanneer je op autovakantie gaat naar dit land. Deze regels hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Het gebruik van de mobiele telefoon is in de auto verboden.
  • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,49 promille. Bestuurders die hun rijbewijs korter dan twee jaar hebben, mogen maximaal een alcoholgehalte van 0,1 promille in hun bloed hebben tijdens het rijden.

 

Verplicht in de auto in Oostenrijk

Het is verplicht om in Oostenrijk een aantal items mee te nemen in de auto. Dit gaat om de volgende items:

  • Een gevarendriehoek. Een gevarendriehoek gebruik je wanneer je vanwege een ongeval of vanwege pech langs de weg komt te staan. Je plaatst je auto op de vluchtstrook met de waarschuwingslichten aan en je plaatst de gevarendriehoek achter je wagen, om aan je medeweggebruikers aan te geven dat jij langs de weg staat.
  • Een veiligheidshesje. Het is verplicht om in de auto een veiligheidshesje mee te nemen dat voldoet aan de EN471-norm. Het hesje moet een gele, oranje of rode kleur hebben en moet voorzien zijn van retro-reflecterende banen. Het is het beste als er een veiligheidshesje aanwezig is in de auto voor alle inzittenden, voor gevallen waarin alle inzittenden de auto moeten verlaten.
  • Een verbanddoos.

 

Het aanschaffen van een vignet voor Oostenrijk

Een andere, zeer belangrijke verkeersregel in Oostenrijk is het feit dat je verplicht bent om een vignet aan te schaffen om gebruik te mogen maken van de snelwegen in dit land. Door dit wegenvignet te kopen, betaal je als het ware tol voor de Oostenrijkse autobahn. De vignetplicht geldt voor alle voertuigen. Naast de “normale vignetplicht” zijn er ook Sondermautstrecken waarvoor apart tol betaald moet worden. Dit zijn veelal tunnels. Ook hiervoor is het mogelijk om een vignet aan te schaffen: een tolvignet. Je kunt je wegenvignet op onze website aanschaffen.

 

De maximale snelheid in Oostenrijk

Net zoals in ieder land, zijn er ook in Oostenrijk regels met betrekking tot de maximale snelheid op de wegen en op de snelweg. In de onderstaande tabel zie je welke maximale snelheden er gelden voor de verschillende voertuigen en op verschillende wegen.

 

Voertuig Max. snelheid bebouwde kom Max. snelheid autoweg Max. snelheid autosnelweg
Auto, motor, camper (met maximale toegestane massa van 3500 kg) 50 km/h 100 km/h 130 km/h
Auto (met maximale toegestane massa van 3500 kg) met aanhanger tot 750 kg 50 km/h 100 km/h 100 km/h
Auto (met maximale toegestane massa van 3500 kg) met aanhanger zwaarder dan 750 kg 50 km/h 80 km/h 100 km/h
Bussen en vrachtwagens 50 km/h 80 km/h 100 km/h (tussen 22.00 uur en 5 uur ’s ochtends op enkele autosnelwegen max. 90 km/h)

 

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen