Anne Janssen

Deel op social media
Snelwegen in Oostenrijk

De Oostenrijkse Vignetplicht

Wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat, moet je er rekening mee houden dat er in dit land een vignetplicht geldt. Dit houdt in dat je betaalt voor het feit dat je gebruik maakt van de Oostenrijkse snelwegen. De tolplicht geldt voor zowel de A als de S wegen. Daarnaast is er voor speciale toltrajecten, de Oostenrijkse Sondermautstrecken, een aparte vignetplicht.

 

Sinds 2018 is het vignet digitaal verkrijgbaar. Omdat het vignet voor Oostenrijk elektronisch wordt gekoppeld aan je kenteken is de klever niet meer nodig. De digitale variant wordt gecontroleerd door middel van kentekenscans. Op deze pagina lees je meer over de geldigheid van de Oostenrijkse autobahnvignetten en het bestellen ervan.

 

Geldigheid vignet Oostenrijk

Je kunt een wegenvignet bestellen dat geldig is voor: 10 dagen, 2 maanden of voor 1 jaar. Wanneer je voor de laatste optie kiest, krijg je twee maanden cadeau en koop je dus eigenlijk toegang tot het Oostenrijkse wegennetwerk voor 14 maanden.

 

Wat voor vignet jij nodig hebt hangt geheel af van je reisduur in het land. Voor de wintersport voldoet vaak het 10 dagen vignet. Blijf je tussen de 10 en 20 dagen in het land dan is twee keer een 10 dagen vignet goedkoper dan het maandvignet. Dit geldt natuurlijk ook voor als je twee tot drie weken naar Italië gaat. Vaak heb je dan een eerste vignet nodig voor de heenreis en een tweede voor de terugreis.

 

Als je met de auto naar Oostenrijk gaat of op doorreis bent naar bijvoorbeeld Italië of Slovenië heb je altijd een vignet nodig. Het kan ook zo zijn dat je tol dient te betalen voor een van de Sondermautstrecken bijvoorbeeld tol Brennerpas of de Karawankentunnel.

 

Sondermautstrecken – Aparte Tolwegen in Oostenrijk

Het vignet geldt voor bijna alle autosnelwegen in Oostenrijk, maar voor sommige trajecten geldt er een aparte tolplicht. Deze wegen noemen we de Sondermautstrecken. Hiervoor, en voor overige toltrajecten, moet je een apart tolvignet aanvragen. Dit gaat om de volgende tolwegen:

 

Sondermautstrecken:

 • A9 Gleinalmtunnel (Pyhrnautobahn)
 • A9 Bosrucktunnel (Pyhrnautobahn)
 • A10 Tauern Autobahn (incl. Tauern- en Katschbergtunnel)
 • A11 Karawankentunnel
 • A13 Brennerautobahn
 • S16 Arlberg Schnellstrasse

 

Overige vignetten voor lokale tolwegen:

 • Dachsteinstraße
 • Felbertauernstraße
 • Gerlos Alpenstraße,
 • Großglockner-Hochalpen-Straße,
 • Maltatal-Hochalmstraße, Nockalmstraße,
 • Silvretta Hochalpenstraße,
 • Timmelsjoch-Hochalpenstraße,
 • Villacher Alpenstraße – Dobratsch.

 

De tol in Oostenrijk kun je vooraf via Vignetoostenrijk.be voldoen.

Herroepingsrecht

Wanneer je een digitaal vignet voor Oostenrijk koopt, geldt er op veel websites een herroepingsrecht. Dit houdt in dat je, na het doen van je aankoop, nog een aantal dagen wettelijke bedenktijd hebt. Je moet je wegenvignet uiterlijk 18 dagen voor vertrek bestellen. Het nadeel hiervan is dat je autobahnvignet niet direct geldig is, en dat je, wanneer je last minute wilt bestellen, al snel te laat bent.

 

Bestellen vignet Oostenrijk

Op onze website geldt dit herroepingsrecht niet en komt het herroepingsrecht te vervallen zodra je je aankoop doet. Op onze website bestel je voor €15,95 een digitaal vignet voor 10 dagen. Wanneer je je bestelling voor 17:00 uur plaatst, wordt deze dezelfde dag nog verzonden en kan je die dag nog vertrekken. Ook hoef je geen sticker op je voorruit te plakken en hoef je, in het geval van ruitschade, geen nieuw autobahnvignet aan te schaffen.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen