Anne Janssen

Deel op social media

Belangrijke verkeersregels in Oostenrijk

Wanneer je in Oostenrijk gaat rijden voor een leuke autovakantie of motorvakantie, of wanneer je op wat voor manier dan ook gaat deelnemen aan het verkeer in dit land (door bijvoorbeeld te gaan fietsen), moet je je houden aan de verkeersregels. Niet alleen ben je verplicht om een vignet voor Oostenrijk te kopen, maar ook moet je je houden aan de regels omtrent het gebruik van alcohol en de mobiele telefoon voor of tijdens het rijden, de verkeersborden en de maximumsnelheden. Op deze pagina vertellen we je meer over de verkeersregels in dit land.

 

Verschillende soorten verkeersborden

Er zijn diverse soorten verkeersborden om regelgeving met betrekking tot het verkeer in Oostenrijk aan te geven. De verkeersborden wijken bijna niet af van de verkeersborden in België, hoewel eventuele tekst op de borden natuurlijk niet in het Nederlands of Frans, maar in het Duits is weergegeven. De belangrijkste verkeersborden hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

 • Een rond blauw bord waarop een witte band met een sneeuwketting wordt weergegeven, geeft aan dat het hier verplicht is om met sneeuwkettingen te rijden.
 • Een rood, geel en groen bord dat hangt voor de bovenleiding van een tram, geeft aan dat het mogelijk is dat er bij een rood of een geel stoplicht een tram de straat binnen komt rijden vanaf een kruising.
 • Een rond bord met een rode rand geeft aan dat motorvoertuigen deze weg niet in mogen rijden (met uitzondering van motoren).
 • Een vierkant blauw bord waarop over de hele breedte van de onderkant een horizontale witte balk staat weergegeven en in het midden een korte, witte balk betekent dat deze weg doodloopt.
 • Een rond blauw bord met een wit getal er op geeft de maximumsnelheid op deze weg aan.
 • Een rond wit bord met een rode rand en een omgekeerde zwarte U geeft aan dat het hier verboden is om te keren.
 • Een rond wit bord met een rode rand en een pijl die naar links of naar rechts afbuigt, met daaroverheen een rode schuine balk, geeft aan dat het hier verboden is om links- of rechtsaf te slaan.

 

Snelheidsbeperkingen

In Oostenrijk geldt op de meeste wegen een maximumsnelheid. Wanneer je deze maximale snelheid op de weg overtreedt, riskeer je een verkeersboete. Vaak wordt de snelheid in Oostenrijk aangegeven door middel van een bord op de (autosnel)weg. De onderstaande tabel geeft weer wat de maximumsnelheden in dit land zijn.

Verplicht mee in de auto in OostenrijkEen aantal items zijn verplicht om in de auto mee te nemen wanneer je naar Oostenrijk op vakantie gaat. Deze items zijn er vooral om te zorgen dat je veilig kunt handelen wanneer je in een vervelende situatie terecht komt, wegens pech of wegens een ongeval. Wanneer je deze items niet bij je hebt in de auto, kan je hiervoor een bekeuring krijgen. Het gaat om de volgende spullen:

 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidshesje
 • Verbanddoos

Wil je meer lezen over deze items en aan welke eisen deze items moeten voldoen? Dan kan je in dit artikel meer lezen over de items die verplicht zijn in de auto.
Overige verkeersregelsNatuurlijk zijn er ook nog verdere verkeersregels, zoals de plicht om een wegenvignet voor Oostenrijk aan te schaffen en om een tolvignet voor de Sondermautstrecken, ook wel de toltrajecten te kopen. Ga je met de auto naar Oostenrijk? Bestel dan jouw vignet op onze website. Wanneer je je bestelling plaatst voor 16.00 uur, verzenden wij deze nog dezelfde dag. Je bestelt je vignet bij ons al vanaf €15,95.

Voertuig Max. snelheid bebouwde kom Max. snelheid autoweg Max. snelheid autosnelweg
Auto, motor, camper (met maximale toegestane massa van 3500 kg) 50 km/h 100 km/h 130 km/h
Auto (met maximale toegestane massa van 3500 kg) met aanhanger tot 750 kg 50 km/h 100 km/h 100 km/h
Auto (met maximale toegestane massa van 3500 kg) met aanhanger zwaarder dan 750 kg 50 km/h 80 km/h 100 km/h
Bussen en vrachtwagens 50 km/h 80 km/h 100 km/h (tussen 22.00 uur en 5 uur ’s ochtends op enkele autosnelwegen max. 90 km/h)

Verplicht mee in de auto in Oostenrijk

Een aantal items zijn verplicht om in de auto mee te nemen wanneer je naar Oostenrijk op vakantie gaat. Deze items zijn er vooral om te zorgen dat je veilig kunt handelen wanneer je in een vervelende situatie terecht komt, wegens pech of wegens een ongeval. Wanneer je deze items niet bij je hebt in de auto, kan je hiervoor een bekeuring krijgen. Het gaat om de volgende spullen:

 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidshesje
 • Verbanddoos

Wil je meer lezen over deze items en aan welke eisen deze items moeten voldoen? Dan kan je in dit artikel meer lezen over de items die verplicht zijn in de auto.

 

Overige verkeersregels

Natuurlijk zijn er ook nog verdere verkeersregels, zoals de plicht om een wegenvignet voor Oostenrijk aan te schaffen en om een tolvignet voor de Sondermautstrecken, ook wel de toltrajecten te kopen. Ga je met de auto naar Oostenrijk? Bestel dan jouw vignet op onze website. Wanneer je je bestelling plaatst voor 16.00 uur, verzenden wij deze nog dezelfde dag. Je bestelt je vignet bij ons al vanaf €15,95.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen