Anne Janssen

Deel op social media
Verschillende Oostenrijkse vignetten

Alle verschillende vignetten voor Oostenrijk

Wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat voor een vakantie of voor wintersport, heb je altijd een vignet nodig. Deze plicht geldt sinds 1997 en deze wordt niet door middel van tolpoortjes gecontroleerd, maar door middel van een vignet (in stickervorm of digitaal). Zonder dit tolvignet heb je geen toegang tot de meeste Oostenrijkse snelwegen en loop je het risico een boete te ontvangen. Op deze pagina lees je meer over welk wegenvignet je het beste kunt aanschaffen en waar je dit kunt doen.

 

Digitaal vignet of tolsticker?

Je kunt kiezen voor een tolsticker, of voor een digitaal vignet voor Oostenrijk. Voorheen kon je alleen een fysieke tolsticker bestellen die je aan de binnenkant van de voorruit van je wagen moest plakken. Het nadeel van deze sticker was dat mensen een zoveelste sticker op hun voorruit moesten plakken. Daarom kan je tegenwoordig ook kiezen voor de digitale variant, waarbij je kenteken wordt gescand. Het nadeel van het digitale autobahnvignet is echter dat deze niet direct geldig is, maar pas na 18 dagen, omdat hiervoor bedenktijd (herroepingsrecht) geldt.

 

Koop je het digitale vignet bij ons dan vervalt deze wachttermijn. Bij ons kun je een vignet vandaag kopen en eventueel ook vandaag gebruiken. Er is dus geen wachttermijn bij ons.

 

Motorrijders zijn echter verplicht om op deze manier aan de plicht te voldoen, omdat zij geen voorruit hebben om een sticker op te plakken en een tolsticker voor hen dus geen optie is.
Voor de mensen die op het laatste moment hun tolvignet nog moeten bestellen, geldt dus dat het digitale vignet voor Oostenrijk ideaal is daar deze direct geleverd kan worden.

 

Vignetten en Sondermautstrecke

Oostenrijkse toltunnels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het vignet dat je bestelt, hangt af van een aantal factoren: de duur van je verblijf in Oostenrijk, het voertuig waarmee je rijdt en de wegen/trajecten waar je gebruik van wilt gaan maken tijdens je reis door dit land.

 

Je kunt verschillende vignetten bestellen die geldig zijn voor een bepaalde duur. Afhankelijk van de duur van je vakantie of reis, kan je een 10 dagen vignet, een 2 maanden vignet of een jaarvignet bestellen. Voor een korte vakantie van bijvoorbeeld een week, bestel je dus een 10 dagen vignet. Ook zijn er losse vignetten voor betaalde wegen waar apart tol voor wordt geheven. Deze wegen noemen we Sondermautstrecken en overige tolwegen. Je betaalt hier dus wél tol, maar er geldt hier geen vignetplicht. We hebben hieronder een overzicht gemaakt van de verschillende toltrajecten.

 

Sondermautstrecken:

 

Overige vignetten voor lokale tolwegen:

  • Dachsteinstraße
  • Felbertauernstraße
  • Gerlos Alpenstraße,
  • Großglockner-Hochalpen-Straße,
  • Maltatal-Hochalmstraße, Nockalmstraße,
  • Silvretta Hochalpenstraße,
  • Timmelsjoch-Hochalpenstraße,
  • Villacher Alpenstraße – Dobratsch.

 

We raden het je wel aan om, als je gebruik gaat maken van één van deze specifieke tolwegen, ook een normaal wegenvignet voor Oostenrijk aan te schaffen. Het is namelijk bijna niet mogelijk om deze tolwegen te bereiken zonder gebruik te maken van een weg waarvoor vignetplicht geldt.

 

Voertuigen zwaarder dan 35 kg

De tarieven van de trajecten hangen wel af van het type voertuig waarmee je rijdt. Zo betaal je als motorrijder minder en moet je voor een camper die meer dan 3500 kg weegt een extra GO-box aanschaffen; een tolbadge die te koop is bij tankstations aan de Oostenrijkse grens.

 

Waar kan ik een vignet voor Oostenrijk kopen?

Het is het meest gemakkelijk om je tolvignet bij ons te kopen. Een autobahnvignet voor tien dagen kost bij ons slechts €15,95 en deze kan je de dezelfde dag al in huis hebben wanneer je je bestelling voor 17.00 uur plaatst. Bij ons schaf je de digitale variant aan, maar heb je geen bedenktijd, in tegenstelling tot bestellen bij Asfinag, waardoor jouw vignet dezelfde dag al geldig is. Dit is dus zowel een goedkope als een snelle optie, ook wanneer je jouw bestelling op het laatste moment plaatst.

 

Ben je al aan het rijden door Europa en bedenk je spontaan dat je graag Oostenrijk wilt binnenrijden? Geen zorgen. Bel ons en wij vragen direct het reguliere autowegenvignet Oostenrijk of een vignet voor een van de tolwegen in Oostenrijk aan.

 

Wat als ik zonder vignet Oostenrijk binnenrijd?

Wanneer je zonder geldig vignet dit land binnenrijdt, loop je het risico om een boete te ontvangen. Op de wegen waar een vignetplicht geldt, wordt door middel van digitale controle gekeken of je een vignet hebt aangeschaft om gebruik te mogen maken van de Oostenrijkse autosnelweg. Heb je dit niet gedaan en word je wel gecontroleerd? Dan krijg je een boete.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen