Anne Janssen

Deel op social media
Oostenrijkse parkeerboete

Alle verkeersboetes die je kunt krijgen in Oostenrijk

Wanneer je op autovakantie naar Oostenrijk gaat, wordt er van je verwacht dat je je daar aan de verkeersregels houdt. Dit zijn regels die zijn bedacht om de verkeersveiligheid in Oostenrijk te verbeteren. De regels hebben bijvoorbeeld betrekking op veilig rijden, de maximumsnelheid, de vignetplicht die geldt voor de Oostenrijkse wegen en nog veel meer. Op deze pagina hebben we op een rijtje gezet welke geldboetes je kunt krijgen wanneer je je niet houdt aan de Oostenrijkse verkeersregels.

 

De boetes binnen en buiten de bebouwde kom en op de snelwegen

In Oostenrijk geldt er op de wegen een maximumsnelheid voor voertuigen. Wanneer je je niet aan deze regels houdt, loop je het risico om een verkeersboete te krijgen wegens een snelheidsovertreding. Niet iedere boete is even hoog. De algemene regel geldt: hoe meer je de maximum snelheid overschrijdt, des te hoger is je boete. In de onderstaande tabel zie je hoeveel je moet betalen wanneer je in Oostenrijk een snelheidsbekeuring krijgt.

 

Boetes voor snelheidsovertredingen in Oostenrijk

  Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autosnelwegen (130 km/h)
Overschrijding tot 20 km/h Vanaf €30 Vanaf €30 Vanaf €30
Overschrijding tot 30 km/h Vanaf €50 Vanaf €50 Vanaf €50
Overschrijding tot 40 km/h Vanaf €70 Vanaf €70 Vanaf €70
Overschrijding van meer dan 40 km/h Vanaf €150 en evt. ontzegging van de rijbevoegdheid Vanaf €150 en evt. ontzegging van de rijbevoegdheid Vanaf €150 en evt. ontzegging van de rijbevoegdheid

 

Rijden onder invloed van alcohol

Wanneer je onder invloed van alcohol rijdt, kan dit je rijgedrag zeer ernstig beïnvloeden. Het daarom in Oostenrijk niet toegestaan om te rijden onder invloed wanneer het percentage alcohol in het bloed hoger is dan een bepaalde hoeveelheid. Het maximaal toegestane promille is 0,49. Voor bestuurders die hun rijbewijs korter dan een jaar hebben, geldt zelfs een maximaal toegestaan alcoholgehalte van 0,1%. Overschrijd je deze maximale toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed? Dan gelden de volgende bekeuringen:

 • Alcoholgehalte van 0,5% tot 0,8%: boete vanaf €300 en/of ontzegging van de rijbevoegdheid.
 • Alcoholgehalte van 0,8% tot 1,2%: boete vanaf €800 en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 1 maand.
 • Alcoholgehalte van 1,2% tot 1,6%: boete vanaf €1200 en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 4 maanden.
 • Alcoholgehalte van meer dan 1,6%: boete vanaf €1600 en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 6 maanden.

 

Rijden zonder vignet in Oostenrijk

In Oostenrijk geldt bovendien vignetplicht. Dit houdt in dat je verplicht bent om, wanneer je gaat autorijden in Oostenrijk, een wegenvignet voor dit land aan te schaffen. Op deze manier kan je gebruik maken van de snelwegen in dit land. Dit wordt gecontroleerd door middel van digitale controles waarbij het kenteken wordt gescand. Heb je voor Oostenrijk geen vignet aangeschaft op wegen waar dit wel verplicht is? Dan kan je een boete krijgen van €120,-.

 

De overige boetes

Natuurlijk kan je nog voor heel veel andere zaken een bekeuring krijgen. Wij hebben de belangrijkste overtredingen voor je op een rij gezet.

 • Boete voor het rijden door rood licht: vanaf €70.
 • Boete voor het overtreden van een inhaalverbod: vanaf €40.
 • Boete voor het overschrijden van een doorgetrokken streep: vanaf €40.
 • Boete wegens een parkeerovertreding: vanaf €20.
 • Boete wegens het niet verlenen van voorrang: vanaf €70.
 • Boete wegens het rijden zonder veiligheidsgordel: vanaf €35.
 • Boete vanwege het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden: vanaf €50.
 • Boete wegens overschrijding van de snelheidsbeperking vanwege luchtverontreiniging: tot €2180.
 • Boete wegens het rijden zonder verplichte winterbanden of sneeuwkettingen: vanaf €35.
 • Boete wegens het niet meenemen van verplichte items in de auto: vanaf €14.

 

Wat gebeurt er als ik mijn boete niet betaal?

Wanneer je een boete die je in Oostenrijk hebt gekregen niet betaalt, start de procedure zoals die normaal is in Oostenrijk. De bekeuring zal dan hoger worden. Wanneer je uiteindelijk weigert de bekeuring te betalen, kan de zaak voor de rechter gebracht worden. Het is dus wel zo verstandig om een bekeuring uit Oostenrijk zo snel mogelijk te betalen.

Ook wanneer je niet geregistreerd staat als inwoner van dit land kun je in Oostenrijk een boete krijgen. Dit heeft alles te maken met de invoering van de CBE-richtlijn (Cross Border Enforcement), waarmee kentekengegevens kunnen worden uitgewisseld en landen bekeuringen kunnen sturen naar inwoners uit andere landen. Onthoud dus goed dat niet alleen wagens met Oostenrijkse kentekens een bekeuring kunnen krijgen.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen